2010. március 14., vasárnap

Alapozó gyakorlatok.....





Szobai gyakorlatok.....(akár íj nélkül is







Sokan nem hiszik el, de télen otthon (a szobában) is lehet íjászkodni. Sőt, ha valaki télen kezdi el, akkor ha csinálja a gyakorlatokat, tavaszra mikor ki tud menni a szabadba már csak a lövés öröme marad.







Tehát pár kis téli (szobai) gyakorlatot osztok meg.........


Az íjászatban első a helyes testtartás. Az íjat tartó kéznek a testnek és a feszítő kéznek egy tökéletes egyenes vonalat kell alkotnia. Ez azért van, mert az íjász nem a karizmaival hanem a hátizmaival feszíti meg az íjat, és a lapockáknak kell közelítenie egymáshoz. Minél zártabb a lapocka annál jobb a testtartás. Ezt "vonalra húzás"-nak hívják.
Egyenes büszke feszítő testtartásban (görnyedten csak az angolok lőnek) álló íjász lapockái összeérnek. Ezt otthon tükör előtt, falhoz simulva háttal remekül lehet gyakorolni.
Ha minden porcikáddal érzed a falat akkor bizonyára remek, kielégítő a tartás.

Nagyon fontos dolog még az enyhe vállszélességű terpesz is. Ez az egyensúly miatt fontos.
Egy erős íjnak (bárki bármit is mond) van kibillentő hatása. Ezt a tartást lehet ellenőrizni.
Ha az íjász beáll a helyes testtartásba, a felemelt öklét (amiben majd az íj lesz) társa hátra felé megpróbálja meglökni. Ha stabil a tartás akkor az íjász rezzenéstelenül állja társa próbálkozásait.





Fontos dolog az alkar helyzete. Ha az alkar nagyon befordul akkor az íjász csúnya sérüléseket szenvedhet a vissza csapó idegtől.
Ezt kiküszöbölendő van egy gyakorlat. Az ökölbe szorított kezet (melyben az íj van) a mellünk elé hajlítjuk és szép lassan kinyújtjuk. Figyeljük hogy az alkar ne forduljon ki. Ezt sajnos nagyon sokszor kell csinálni.
Egy idő után már az íjjal a kézben végezzük. A végén azt vesszük észre hogy automatikusan a helyes tartásba fordul az alkarunk.






A töltés mechanizmusát is remekül lehet otthon a szobában gyakorolni.
Lőpozicióba állva, az íjat lazán magunk elé tartva, hüvelyk-mutató-középső ujjunkkal kivesszük a vesszőt a tegezből (fontos hogy a tollat ne fogjuk meg) hegyét a markolaton a kifutóra helyezzük, azon végigtolva, ujjaink közt forgatva a vesszőt a vezértoll beállításához, az idegre pattintjuk a nockot.
Rengetegszer ismételjük.

Egy idő után már a feszítést is hozzávehetjük. Ezzel azt érjük el hogy tavaszra mikor már van lehetőség kimenni a szabadba lőni, tökéletesen tudunk tölteni, ismerjük a feszítés mechanizmusát ezzel együtt az íj erősségéhez annyira hozzászoktunk hogy nem ismeretlen egyetlen rezdülése sem, és csak a lövésre kell koncentrálni.




..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése